Cynthia Robinson overleden

{0 Comments}

Cynthia RobinsonVanochtend plaatsten wij het droeve bericht op onze facebookpagina dat trompettiste Cynthia Robinson (Sly & the Family Stone) is overleden aan de gevolgen van kanker en dat nader nieuws zou volgen.

Rock and Roll Hall of Fame lid Cynthia Robinson werd op 12 januari 1946 geboren in Sacramento, Californië. Al op jonge leeftijd werd ze geïnspireerd door de trompet. Ze speelde in verschillende schoolbands en viel op door haar uitzonderlijke talent. Dit ontging ook een zekere Sylvester Stewart niet. In 1966 werd Cynthia bandlid van Sly & The Stoners. In november van dat jaar startte Sly een nieuwe formatie: Sly & The Family Stone. Cynthia mocht daarin natuurlijk niet ontbreken.

Sly Stone and Cynthia Robinson (© 1967 Vernon L. Smith)
Fotografie © Vernon L. Smith

In 1967 verscheen het eerste album van de groep: A Whole New Thing. De plaat viel op door de meespelende artiesten maar vooral door een – voor die tijd – geheel nieuwe sound die het beste kan worden omschreven als een mix van soul, funk, pop en rock. Een doorbraak van Sly & The Family Stone liet niet lang op zich wachten want in 1968 verscheen Dance to the Music waarvan critici nu zeggen dat het één van de beste albums is uit de jaren zestig. De inbreng van bassist Larry Graham, de uitvinder van de slap techniek, was groot. Eigenlijk pasten alle muzikanten feilloos in het door Sly en zijn broer Freddy zorgvuldig gecreëerde plaatje.

Sly & The family Stone

De band werd al gauw uitgenodigd om te komen spelen op festivals, met een optreden in 1969 op Woodstock als hoogtepunt. Sly is dan al druk aan het experimenteren met drugs en komt dan ook regelmatig te laat of soms helemaal niet opdagen. Deze situatie loopt op enig moment zo uit de hand dat bandleden besluiten om de band te verlaten. Cynthia Robinson blijft echter in Sly geloven. Zij is op vrijwel alle albums van Sly te horen.

cynthia Robinson (Rock n Roll Hall of Fame)

Halverwege de jaren ’70 wordt het steeds stiller rond Sly waardoor de inkomsten van Cynthia sterk achteruitgaan. Ze gaat meespelen op albums van Stargard, Funkadelic, Graham Central Station, Prince, de Robert Cray Band en anderen en blijft dat doen tot zij begin 2015 ineens last krijgt van haar rug. De pijn neemt toe en een onderzoek wijst uit dat Cynthia aan een ongeneeslijke en de meest ernstige vorm van kanker lijdt: alvleesklierkanker met uitzaaiingen in haar lever. De specialisten geven haar nog hooguit een half jaar. Onder de naam Cynthia Robinson’s Cancer Care Fund starten vrienden van Cynthia een crowfunding actie. Op maandag 23 november 2015 overlijdt Cynthia Robinson op 69-jarige leeftijd.

 

Plaats reactie

Your email address will not be published.

*