Prince ‘funkgenie’ en ‘funkvernieuwer’

Sinds de onverwachte dood van Prince is het woord ‘funk’ de afgelopen week opvallend veel gebezigd om de muzikale nalatenschap van de op 57-jarige leeftijd overleden artiest te beschrijven.

Als muziekstroming wordt funk sinds de hoogtijjaren ‘70 en een opleving midden jaren ’90 door de vaderlandse mainstream radio- en televisiezenders vrijwel volledig genegeerd. Maar voor funkmuziek gemaakt door Prince, die al op 7-jarige leeftijd zijn eerste funknummer schreef (‘Funk Machine’), kon wel een uitzondering worden gemaakt vonden de zenderbazen in Hilversum. De briljante componist, gitarist, toetsenist, bassist, danser, platenproducer, filmregisseur en acteur uit Minneapolis beheerste en combineerde verschillende muziekstijlen, maar stond vooral te boek als ‘funkgenie’ en ‘funkvernieuwer’. Zo wordt de superster dan ook aangeduid in publicaties die in Nederland en België naar aanleiding van zijn overlijden zijn verschenen.

Hieronder enkele koppen en quotes.

“Werk funkgenie Prince voor altijd hoorbaar in de hitlijsten” (Algemeen Dagblad)

AD Werk funkgenie Prince voor altijd in de hitlijsten

“Prince: grootste, kleine funkvernieuwer” (NRC Handelsblad)

NRC Prince grootste kleine funkvernieuwer

De Volkskrant publiceerde een reeks twitterberichten van bekenden uit de internationale showwereld.

Volkskrant Geschokte reacties op dood Prince

De Belgische krant De Standaard stelt: ‘Prince zorgde voor een feilloze synthese van zwarte funk en blanke rock, en blonk uit in muziek die sexy, funky en provocatief was.’ Heel mooi beschreven. Daar valt niets op af te dingen. Een funkgenie en funkvernieuwer is heengegaan. R.I.P.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *