Eddie Hazel en Spacey T. eren Jimi Hendrix

Krunchy feat. Eddy Hazel - A Night for Jimi Hendrix (1990)Gitarist Tracey Singleton a.k.a. Spacey T. en de legendarische Funkadelic-gitarist Eddie Hazel leerden elkaar kennen in de jaren ’70 tijdens opnamen voor het platenlabel Motown. Beide gitaristen zijn onder andere te horen op het solo-album van Bonnie Pointer. Tracey is dan al jaren een enorme bewonderaar van Eddie Hazel wiens gitaarspel door velen is geïmiteerd maar nooit is geëvenaard. In 1970 zette Hazel een wereldwijd statement neer met ‘Maggot Brain’.

Eddie Hazel Promo Pic.Held en mentor Eddie Hazel
Tracey ziet zichzelf als leerling van Eddie en pakt dan ook iedere gelegenheid aan om met hem te spelen. Hun wegen scheiden zich wanneer Tracey met zijn band Sound Barrier met succes aan de weg timmert. Eddie raakt dan steeds meer in de problemen door zijn drank- en drugsgebruik. Ondanks alles blijft Eddie een gitarist die voor velen een voorbeeld zal zijn. Bands als Red Hot Chili Peppers, Primal Scream en Fishbone laten publiekelijk weten grote bewonderaars te zijn. Voor Tracey, inmiddels bekend onder zijn artiestennaam Spacey T., gaat een wens in vervulling wanneer Tracey wordt gevraagd zich aan te sluiten bij Fishbone. Met regelmaat zal hij zijn gitaarspel opdragen aan zijn dan inmiddels overleden held en mentor, Eddie Hazel.

Ode aan Jimi Hendrix
Eind jaren ‘80 trekt Tracey met regelmaat op met Hazel en een grote wens gaat in vervulling wanneer Eddie toestemt in een éénmalig concert dat in het teken staat van die andere gitaarheld Jimi Hendrix. Dat het een uniek optreden zou worden stond al vanaf het begin vast want Eddie Hazel die live nummers van Jimi Hendrix speelt is niet eerder vertoond.

Basement rehearsals
Op 24 en 25 november 1990 vinden ’s avonds in een oefenruimte in het Crenshaw district in Los Angeles de ‘basement rehearsals’ plaats die op video wordt vastgelegd. Hoewel de geluidskwaliteit niet optimaal is, tonen de camerabeelden de band in de meest pure vorm.

A night for Jimi Hendrix in ‘Club Lingerie’ Hollywood
Op 27 november 1990 is het dan zover. Die avond zal in “Club Lingerie” in Hollywood voor een relatief klein publiek een tribute aan Jimi Hendrix worden gebracht. Spacey T. staat met zijn grote voorbeeld op één podium en is zo trots als een pauw. Eddie blijft de altijd bescheiden gitarist. “Voodoo Child”, “Manic depression” en “Are you experienced” passeren de revue. Aan het eind van het optreden neemt Eddie afscheid met een bijzondere uitvoering van “Maggot Brain”, die mede door special guest Bernie Worrell naar een waar hoogtepunt wordt gebracht.

Eddie overlijdt
Na dit optreden zal Eddie Hazel onder de productionele leiding van Bill Laswell nog met regelmaat in New Yorkse studio’s te vinden zijn. De bedoeling was om een compleet nieuw solo-album op te nemen maar het toch nog plotselinge overlijden van Eddie maakte een abrupt einde aan dit plan. Hazel overleed op 23 december 1992 op 50 jarige leeftijd bij zijn moeder thuis in Plainfield NJ aan de gevolgen van zijn overmatige drank- en drugsgebruik. .

Opnamen Jimi Hendrix tribute verkrijgbaar via iTunes
Beelden van de Jimi Hendrix tribute in Hollywood circuleerden al een tijdje op het internet in zeer slechte kwaliteit, terwijl Spacey T. de originele banden thuis in zijn safe had liggen. Funk to the Max Records heeft die banden samen met Smith & Co van Spacey T. gekocht. Helaas is de techniek van toen niet de techniek van nu en zijn ook hier de beelden niet van digitale topkwaliteit maar wel veel beter dan de op internet circulerende beelden. In professionele studio’s is het beste van de bewaard gebleven opnamen naar voren gehaald. Zowel het concert in “Club Lingerie” als de hieraan voorafgaande oefensessie zijn inmiddels al enige tijd via i-Tunes verkrijgbaar. De release van de Jimi Hendrix tribute van Eddie Hazel met Krunchy is een gezamenlijk project van Funk to the Max Records en Smith & Co.

Krunchy feat. Eddy Hazel - A Night for Jimi Hendrix (1990)Krunchy - The Basement Rehearsals (1990)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *